Pułapki żywieniowe czyhają na nas wszędzie – nawet w domu. Często jednak nie zdajemy sobie z nich sprawy, dlatego ciągle przybieramy na wadze. Zatem jak jeść mniej, będąc we własnym mieszkaniu?
Pułapki żywieniowe kojarzą nam się najczęściej z supermarketami lub barami fast-food. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest ich pełno także w naszym domu. Oczywiście nie od dzisiaj wiadomo, że ludzie, którzy sami przygotowują sobie posiłki, spożywają mniej węglowodanów i tłuszczów niż osoby jedzące na mieście lub gotujące rzadko. Z tego wynika, że jedzenie przygotowywane w domowych pieleszach jest zdrowsze i mniej kaloryczne od tego serwowanego w restauracjach czy barach. Jednak częste gotowanie w domu nie wystarczy, aby stracić kilogramy – trzeba także zwrócić uwagę na wiele innych czynników.
Wielkość i wygląd naczyń
Jak jeść mniej? Na samym początku warto skupić na talerzach i innych naczyniach, na których codziennie spożywamy posiłki. Okazuje się, że rozmiar naczyń i sztućców odgrywa niebagatelną rolę! Jeśli danie zostanie podane na mniejszym talerzu, wówczas zjemy o 22% mniej. Wielkość porcji nie ma tutaj znaczenia. Ponadto napełniając miskę zupą, powinniśmy używać zwykłej łyżki stołowej zamiast chochli – dzięki temu spożyjemy ok. 14% kalorii mniej. Nalewanie zupy w ten sposób potrwa dłużej, jednak czego się nie robi, aby schudnąć!
Wielkość naczyń i sztućców to nie jedyne pułapki żywieniowe ukryte w naszym domu. Warto także zwrócić uwagę na kolory talerzy i misek, które mogą nas porządnie zmanipulować! Z przeprowadzonego eksperymentu wynika, że aby jeść mniej, dania powinniśmy serwować na naczyniach w takich kolorach, które będą kontrastowały z przygotowanym daniem. Jeśli makaron z sosie śmietanowym będziemy nakładać na biały talerz, to nałożymy go o 30% więcej, niż jakbyśmy go nakładali na talerz czerwony.
Jedzenie w widocznym miejscu
Produkty spożywcze trzymane w widocznym miejscu to kolejne pułapki żywieniowe. Z badań wynika, że ludzie, u których przekąski z reguły leżą na stole, są o 10 kilogramów ciężsi niż ci, którzy chowają je w szafkach. Ciastka i cukierki na stole w kuchni czy nieschowane płatki śniadaniowe skutecznie zachęcają nas do częstego podjadania. Jak jeść mniej? Chowaj przekąski do szafek!
Jedzenie przed telewizorem
Większość ludzi zjada posiłek, oglądając ulubiony program w telewizji lub grając w grę komputerową. To jednak kolejna pułapka żywieniowa. Jeśli podczas jedzenia skupiamy się na czymś poza posiłkiem, to zjadamy wtedy nawet dwa razy więcej! Znaczenie ma także oglądany przez nasz program – udowodniono, że podczas filmów akcji zjadamy więcej przekąsek niż wówczas, gdy oglądamy spokojniejszą transmisję (to zależy od tego, jak bardzo dany program przykuwa naszą uwagę). Tycie i nadwaga są ściśle związane z telewizją.
Nawyki związane ze snem
Sen – jego jakość i ilość – także wpływa na to, ile zjadamy w ciągu dnia. Okazuje się, że ci, którzy śpią mało, mają skłonności do wielu chorób, np. nadwagi, cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego. Wiąże się to z tym, że jeśli śpimy pięć lub mniej godzin na dobę, wówczas nasz organizm wolniej wykorzystuje nadwyżki cukru we krwi. Sen także zalicza się do pułapek żywieniowych, dlatego warto zadbać o jego jakość i odpowiednią długość.
Jak widać, pułapki żywieniowe czyhają na nas wszędzie – nie jesteśmy bezpieczni nawet we własnym domu. Jednak stosując się do powyższych wskazówek, będziemy w stanie ich uniknąć. Zatem zagadka „Jak jeść mniej?” została w końcu rozwiązana!
1 Komentarz
Z tym kolorem talerza to mnie zaskoczyło, ale rzeczywiście jedzenie przed tv jest mega zdradliwe..:D